si Catalunya surt de la Unió Europea

Si Catalunya "surt" de la Unió Europea, serà perquè és un estat independent.

Si Catalunya és un estat independent, serà perquè al menys els estats actualment membres de la Unió Europea l'han reconegut com a tal (de no ser així, Catalunya segueix sent depenent del govern de Madrid i els seus habitants, ciutadans espanyols). Els que són contraris a la independència diuen, però, que és molt difícil que això passi.

Si els estats actualment membres de la Unió Europea reconeixen Catalunya com a estat independent, serà perquè Catalunya s'ha declarat com a tal (ja sigui de mutu acord amb l'estat espanyol, ja sigui per la via d'una declaració unilateral d'independència). Els que són contraris a la independència diuen, però, que l'estat espanyol no permetrà que això passi.

Si Catalunya es declara estat independent, serà perquè el poble català ha manifestat lliurement la voluntat que així sigui (ningú té intenció de declarar independent Catalunya si no es dona aquesta condició). Els que són contraris a la independència diuen, però, que la majoria del poble català no vol que Catalunya sigui un estat independent.

Si el poble català manifesta lliurement la voluntat que Catalunya sigui un estat independent, serà perquè s'ha consultat al poble. Els que són contraris a la independència diuen, però, que l'estat espanyol no ho permetrà perquè és il·legal i il·legítim (la consitució no ho permet i el poble català no és sobirà).

Així doncs, si els que són contraris a la independència tenen clar que és tan difícil que Catalunya sigui un estat independent, quin sentit té que parlin de les conseqüències de què Catalunya sortís de la Unió Europea?

Corol·lari: si Catalunya surt de la Unió Europea serà, entre d'altres coses, perquè l'estat espanyol no ha pogut evitar que es consulti al poble català si vol ser un estat independent o no.

A més:

Si Catalunya surt de la Unió Europea i continua amb l'Euro com a moneda, el govern de Catalunya no tindrà cap capacitat d'influir directament en la política monetària del seu territori. Exactament igual que ara.

Si Catalunya surt de la Unió Europea, les seves institucions no podran participar directament de la política de la Unió. Exactament igual que ara.

Si Catalunya surt de la Unió Europea i no hi pot tornar entrar serà perquè algun dels estats membres de la Unió ha decidit penalitzar el nou estat no permetent-ne l'adhesió. Si passa això, Catalunya podria decidir penalitzar l'entrada al seu territori de persones i mercaderies, perjudicant el transport de persones i mercaderies entre la resta d'Espanya i la resta de la Unió Europea. Tindria sentit fer-se aquest mal mutu?

Si les institucions de govern d'una hipotètica Catalunya independent no poden incorporar-se a la Unió Europea, els seus ciutadans perdran per això el dret de circular lliurement pels països de la Unió?

Si Catalunya surt de la Unió Europea, segurament ens farem mal. Però si no surt, també.

I si us esteu preguntant de quin costat estic, us diré que sóc un federalista convençut. Però ja fa anys que no crec en follets.

No comments:

Post a Comment