pobresa i economia

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. El blog Els Nous Pobres. Un col·lectiu que planteja que a la marató per la pobresa de TV3 li sobra cinisme. L'Andrea de Lotto. Manel Fontdevila. Karlos Arguiñano. Oscar Wilde. Què tenen en comú? Reflexionen sobre l'economia i la pobresa. Hem reflexionat amb ells i volem compartir-ho amb vosaltres.

Sabeu qui va guanyar el premi a la millor iniciativa solidària 2011 (premi Mercè Conesa) en el marc de la gala Català de l'any? La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. En recollir el premi, Ada Colau, com a portaveu de la plataforma, va fer un discurs ben clar i estructurat en el que va glosar el que molts pensem: que no estem immersos en una crisi sino en una estafa planificada. I ho va dir davant responsables polítics, tots ells co-responsables del patiment que ens està ocasionant aquesta mal anomenada crisi. Les males llengües diuen que per això TV3 no va emetre el discurs.

Aquest és el vídeo:


Un altre vídeo que també volem compartir amb vosaltres és el que han fet en resposta a la marató per la pobresa que van fer ahir mateix a TV3. Sense que estiguem directament en contra de la marató de TV3, ens sembla que el video proposa una reflexió més que interessant. El video diu que a la marató li sobra cinisme. Creiem que és així només si pensem que la caritat ja neteja la consciència i amb això n'hi ha prou. Però val la pena que veieu el vídeo.


Seguim amb vídeos. En el següent, l'Andrea de Lotto, a qui tenim el plaer de conèixer personalment, reflexiona sobre l'economia real. En destacarem el que diu cap al final: per Brecht era menys delicte atracar un banc que fundar-lo, però pitjor encara que fundar-lo és salvar-lo.


I tot això de la crisi i de les hipoteques i de l'augment de la pobresa... de qui és culpa? No són pocs els que diuen que tots en som culpables. Aquesta idea ens fa pensar en tres coses.

La primera, un acudit gràfic de Manel Fontdevila (del 10 de gener però que podria ser fet de la setmana passada).



La segona, un un extracte d'un programa de Karlos Arguiñano.


I la tercera, la frase de capçalera del blog Els Nous PobresNo ens fa vergonya explicar que som pobres, perquè aquesta condició, més que definir-nos a nosaltres, els defineix a ells. En aquest blog el que hi trobem són testimonis del que comença a ser una nova i extensa categoria social: gent amb estudis, educada, capaç d'explicar-se amb claredat i... pobra, contra qualsevol pronòstic que se n'hagués pogut fer fa uns anys. El blog és una iniciativa que només persegueix això: donar a coneixer testimonis d'aquesta situació.

Acabarem amb una frase d'Oscar Wilde:

To recommend thrift to the poor is both grotesque and insulting. It is like advising a man who is starving to eat less. Aconsellar economia als pobres és alhora grotesc i insultant. És com aconsellar que mengi menys a algú que està morint de fam.

No comments:

Post a Comment